Здравей,

От доста време бях обещала в Инстаграм, че ще направя пост за това и какво е нужно, за да си изградиш един устойчив във времето гардероб!

Минимализма в модата може би не е толкова навлязъл при нас в България, но доста от хората навън започнаха да го практикуват. Това се дължи на факта, че повече хора започнаха да се интересуват от вредите за околната среда, които т.нар. “Бърза мода” оставя. А също така с осъзнаването, че все повече се превръщаме в консуматорско общество, а това вреди по много начини и не само на природата!

За това минималистичния капсулен гарероб може да е добра идея и за теб!

Минималистичен гардероб е колекция от дрехи, които са подбрани, малко на брой, но функционални! Може да се съчетаят всяка с всяка и да имаш различен тоалет всеки ден.

Базиран е на идеята, че малкото е повече и че притежавайки малко дрехи, можеш да съчетаваш това което носиш и да се чувстваш по-уверена и по-комфортно в кожата си.

Основното нещо, на което да наблегнеш при подбора на дрехи за минималистичен гардероб е да заложиш на качествени дрехи, които да ти служат за основа и да изкарат повече от една година. Тази основа ще издържи теста на времето и ще ти подсигури чудесен тоалет всеки ден, без значение дали отиваш на парти или до кварталния магазин.

За да започнеш първо изкарай всичко, което имаш в гардероба си и махни тези нещa, които не си носила повече от година. Щом за цяла година не си се сетила за тях, едва ли и в бъдеще се сетиш. Тези дрехи можеш да дариш, подариш или оставиш в някой магазин за рециклиране.

От останалите дрехи махни тези, които не те карат да се чувстваш добре (и тях можеш да дариш, подариш, рециклираш). Няма смисъл да държиш нещо, което сега не ти харесва как ти стои, но може би ако свалиш едно две килца, ще ти е супер… Не! Остави само тези, които носиш с удоволствие и те карат да се чувстваш добре с тялото си! Започни с дрехите които имаш и допълвай само това,което ти липсва.

А ето и какво може да съдържа един минималистичен капсулен гардероб:

Панталони и поли:

Панталоните и полите са основни части от тоалета ни, но често се случва да имаме прекалено много от тях в гардероба си. Нямаш нужда от 10 чифта дънки и панталони. За минималистичен гардероб са ти нужни:

– чифт класически дънки, които ще си паснат добре с всичко

– чифт тесни черни дънки

– чино панталон в неутрален цвят – мой фаворит е цвят каки или кафяво/бежово

– официален черен панталон

– черен клин

– панталон с широк крачол

– дънкови къси шорти

– ленени къси шорти

– черна права пола(тип молив)

– дънкова пола

– миди или макси пола (според това, кой е твоят стил)

Имайки един чифт от гореизброените, ще имаш нещо в гардероба си за всеки повод и сезон.

Тук може да избереш:

Тениски(топове) и ризи

Що се отнася до тези дрехи, запази само класическите в гардероба си, като оставиш една по-специална риза/тениска/блуза за специални събития. По този начин можеш да комбинираш горнищата си с поли, панталони, дънки и да създадеш дозина тоалети. Ето и какво ти е нужно:

– класическа бяла риза

– черни тениски или такива в неутрални цветове. Също и с дълги ръкави

– бяла тениска ( имай поне 2-3 тъй като те са основни в капсулния гардероб)

– дънкова риза

– жилетка или суитчър в неутрален цвят (в идеалния случай, имай 2-3 от тях, тъй като те са основата на зимния ти гардероб)

– изчистен потник. Купи си черен и бял плюс няколко в неутрален цвят

– пуловер с поло яка

Като ограничиш количеството на дрехите в гардероба си, ще избираш качествени продукти, които ше изкарат повече от една година. Залагай на качество, не на количество!

Тук може да избереш:

Обувки

Ето какво ти е необходимо в ежедневието си и на специални поводи:

Тук искам да подчертая, че ако имаш възможността (финансово най-вече) можеш да избереш босите варианти на всяка една от по-долу изброените обувки! Цените са малко по-високи, но пък качеството и комфорта са несравними.

– бели кецове

– черни боти

– светлокафеви или телесен цвят боти

– телесен или неутрален цвят балеринки

– кожени лоуфъри

– черни или кафеви кожени сандали

– еспадрили (придържай се към неутралните цветове, за да можеш да ги комбинираш с всичко)

– зимни ботуши (черни или кафеви ботуши под коляно)

– официални обувки ( такива боси няма да намериш, просто защото не отговарят на идеята). Избери си уникални обувки в черно или в неутрален цвят, с които да идеш на важна вечеря или официален повод.

Имайки тези обувки в твоя гардероб означава, че винаги ще имаш обувка, с която да съчетаеш всеки тоалет.

Тук може да избереш:

Рокли

Дори и да не носиш рокли ежедневно, имайки няколко в гардероба си означава че винаги ще си подготвена, когато е нужно да сложиш такава. Ето и какво ще ти е необходимо:

– малка черна рокля (избери такава, която отговаря на твоя тип тяло)

– рокля-риза в неутрален цвят, например тъмно синьо или бежово

– макси рокля – идеална за по-топло време или официално събитие

– лятна рокля

– плетена рокля – идеална за студените месеци. Можеш да я комбинираш в чорапогащи и ботуши

Този лист ти дава възможност да имаш рокля за всеки повод и климат.

Тук може да избереш:

Връхни дрехи

Тази част от капсулния гардероб варира в зависимост от това, в какъв климат живееш. Но тук ще ти покажа дрехи, които отговарят на климата в България.

– тренчкот

– дънково яке

– кожено яке

– блейзер (имай един класически черен и един в неутрален светъл цвят)

– зимно дебело яке

– парка – ако намериш такава, която да е ветро- и водоустойчива ще е иделано за нашия климат.

Тук може да избереш:

Това е първа част от темата за минималистичен капсулен гардероб. Във втората част ще ти покажа аксесоарите, както и спортното облеко, което ти е нужно.

Благодаря че сти тук!

Абонирай се за бюлетина ми, за да получаваш първа новостите от блога. А също така за абонатите ще има специални изненади в скоро време!

Благодаря ти, че си тук!

До скоро!

Някои от публикациите съдържат партньорски линкове към други сайтове. Ако натиснете върху някой от тях и направите поръчка в съответния сайт, аз може да получа комисиона за това. Вашите поръчки няма да се оскъпят, но ще помогнете на мен и на блога ми. За пълния списък със сайтове, на които съм партньор натиснете тук. Благодаря!

Абонирай се

 Абонирай се чрез тази форма, ако искаш да получаваш моите статии направо в своя мейл. Очаквам те :))

Остави коментар