Да си майка за пръв път и всеки следващ е толкова различно! Чувствата, усещанията, действията. Хората казват “ Всяка бременност е различна“ и е вярно, но никой не казва, че с всяко дете и ти ставаш различна. По – уверена, по – щастлива, по – изморена и недоспала 😁

Но чувството да видиш децата ти да си играят заедно и да се обичат толкова чисто и невинно, компенсира за всички нощи на будуване и недоспиване. В тази статия искам да ви споделя нещата, които направих различно с Ралица.

  • Разликите започнаха още в болницата. С Йоан ме беше страх да го взема от креватчето, да не го нараня. Рали почти през цялото време беше в ръцете ми, дори и често спеше върху мен. Обличах я с нейни дрехи, а не с тези от болницата, сменях пелени, докато с Йоан акушерките вършеха това. Гушкайте бебчетата си, взимайте ги при вас докато сте в болницата. Много по-силни са, отколко си мислим. А и връзката с мама в първите часове и дни е много важна. И вие и бебето ще се чувствате много по-спокойни и щастливи. Наслаждавайте се на моментите, в които ще сте само вие двамата.
  • За нея взех доста по – малко дрехи в размер 0-3 м. Първите си месеци изкара с 5-6 ромпъра, и толкова чифта ританки с бодита. Гардеробът ѝ в началото се събираше в едно чекмедже от скрина. С баткото бях купила толкова много дрехи, които той почти не носи, а само заемаха място. Един съвет от мен – не купувайте много дрехи особено малки размери. Израстват ги супер бързо и доста остават дори необличани.
  • Още в началото започнах да я слагам в спален чувал. Който го е измислил, благодаря му от сърце. Тя не търпеше завивка още от първия ден. В момента, в който я завиех вдигаше караката и се отвиваше веднага, а ако спеше се събуждаше. С чувала си реших този проблем. Тя свикна с него доста бързо. С Йоан започнах да ползвам чувал чак към 1 година. За щастие и двете ми деца обичат да спят с тях, защото иначе не знам как щяхме да караме, както се отвиват и двамата.
  • С Рали вече знаех каква козметика искам да ползвам и си я бях купила предварително. С Йоан купих каквото ми изписаха в болницата. Пак беше хубава, но ако тогава бях по – запозната нямаше да взема всичко.
  • Не съм стерилизирала нищо за Рали. Само първия път като ги извадих от опаковките изварих шишета, биберони и залъгалки. След това всичко мия само с бебешко веро ( а от скоро вече ползвам нашето).
  • С Йоан нощното кърмене (към края) ми идваше доста нагоре, чувствах се винаги изморена и недоспала, тъй като той се будеше по часовник на два часа, а към края и на час и половина. С Рали реших да минем на смесено хранене, за да мога да поспивам поне малко. Двете нощни хранения бяха с адаптирано мляко, като едното поне го даваше мъжа ми, за да мога аз да съм в кондиция на сутринта. Всяка майка решава сама за себе си и семейството си, кое е най-доброто и смятам, че решението ми беше най – правилно. Пробвах в началото да я кърмя основно, но първо че тя имаше проблеми със засукването и докато започне да суче, вдигаше всички в блока на крак, и второ – на сутринта се чувствах като прегазена от танк. Нямах сили нито да се оправя с нея, нито да обръщам необходимото внимание на Йоан. Решението беше много лесно! Някои ще ме накрелат егоист и може би съм такава, но семейството ми се чувства добре, а за мен това е най-важно!
  • При Йоан захранването стартирах на 6 месеца, но с нея реших да започна на 5 и половина (тъй като се падаше септември и все още имаше някои вкусни сезонни плодове и зеленчуци). Докато той замести обяда още на третия ден, с нея беше по – сложно. Не искаше да хапне повече от три четири лъжички на ядене. Правеше доста реакции от някои храни и като цяло, заместих цяло ядене може би към 8-9 месец. До тогава само опитваше, колкото да ѝ вкарам нови храни. От 10 месец я записахме на държавна кухня и О, чудо, това дете прояде. Яде всичко и по доста.
  • Фината ѝ моторика се развива доста бързо, тъй като постоянно си играе с играчките на брат си, които изобщо не са за нея, защото имат малки части, лесни за поглъщане, доста по – палава е от Йоан и всичко, което види трябва да се опита.

Децата ми колкото си приличат, толкова се и различават, но не бих искала да е друго!

Имам още доста неща, които мога да споделя по тази тема, но поста ще стане роман, за това спирам до тук.

Последвайте ме в социалните мрежи, за да споделите вашите мнения и коментари!

Остави коментар