Когато става дума за децата ни, всички искаме да имат най-доброто, най-хубавото и доста хора търсят най-скъпото. Но не винаги, това което се предлага на пазара е добро за детето, дори има неща, които могат да му навредят. Има и доста продукти, които са направени с цел улеснение на родителя, а не в полза на детето. В тази статия ще ви споделя няколко неща, които не купих за децата си и (ако е писано) няма да купя в бъдеще.

  1. Кенгуру – и за двете си деца ползвах първо слинг, след това ергономична раница. Йоан като цяло не беше фен на бебеносенето и не го практикувахме много. Рали от друга страна, обожава да се носим. Само като види раницата и изпада в захлас. Има огромна разлика между кенгуру и ергономична раница. Едното придържа добре гръбчето и кара крачетата да застават в правилна позиция, а другото не придържа добре крачетата и по този начин се натоварват ставите, а също така тежестта на бебето не се разпределя добре и това води и до болки за родителя при носене. Ако искате да носите бебето си – направете консултация с някоя библиотека за бебеносене и моля ви, моля ви, не си купувайте кенгуру. Разбира се ако не е предписано от лекар – там вече нещата са други.
  2. Люлка/bouncer/шезлонг – като цяло всякакви такива предмети, които карат бебето да седи на едно място, вързано с колани не са окей за него. Това са неща, създадени за улеснение на родителя, а не за доброто на бебето. Най-доброто което можем да направим за детето си, е да го сложим на земята и да го оставим да опознава света около себе си. Да се оглежда спокойно, да се научи да се обръща, да се научи да пълзи. Тези неща стават трудно, когато е вързано в някоя люлка или други подобни неща. По тази тема е писано много, за това няма да я засягам, но препоръчвам да прочетете, защо това да стои детето на земята е най-хубавото и нормално нещо, което му помага страшно много в развитието.
  3. Проходилка тип паяк – за това получих толкова много изненадани и чак обидени коментари от сорта на “ Ама как така няма да му купиш паяк? Ти знаеш ли от какво го лишаваш? Няма да се научи да ходи доста време? Така опознават около тях, задължително му купи!“ И още, и още. Е не купих нито за Йоан, нито за Рали. Той проходи на 11 месеца, а тя на 13 месеца. Тук отново мнението ми е като за шезлонг/люлка/bouncer, как ще опознава света около него, като е заклещено в едно пространство, стъпва на пръсти ( в повечето случаи) и му се създава една фалшива сигурност, че няма да падне. И двете ми деца започнаха да ходят без проходилка. Купих им такава за бутане – Йоан не я използва по предназначение, но Рали доста успешно се движи с нея. В някои страни дори официално са забранени проходилките тип паяк, заради негативното влияние върху децата. Не упреквам хората, които купуват и ползват – всеки сам решава как да си гледа детето и какво да ползва. Тук споделям моето мнение и моите решения, които към днешна дата, смятам че са били правилни за моите деца.
  4. Дървена кошара – чудех се дали да я включа в този списък, но какво пък. Първоначално смятах да взема точно такава за Йоан. Дори бях харесала една от голям шведски магазин, но тогава кумовете ме светнаха за преносимите кошари. 100 пъти по-практични от дървените. Първо, при дървената кошара много лесно може да се нарани бебето като порасне. В нея не е препоръчително да се слагат възглавници, обиколни и всякакви подобни неща, които биха омекотили удара, ако малкото човече се удари. Те не са безопасни и се препоръчва да не се използват подари риск от задушаване. Моите деца са пълни лудетини и се мятат из леглото, а докато спят е някакъв маратон по въртене, ако бяха с дървени кошари, щеше да е доста интересно. Преносимата кошара е мека, разглобява се лесно и може да се носи навсякъде. Бебето спи най-добре когато има нещо познато, а какво по-хубаво от това да си спи в собственото легло, дори когато е на почивка. Кошара, която купихме за Йоан в момента се ползва от Рали и не е мръднала.

Та това са основните неща, които не купих за децата си и не съжалявам. Възможно е да допълня този списък, но в момента не се сещам за други подобни. Но и не съм спала нормално от няколко дни, та мозъка ми кара на автопилот.

Ще се радвам да споделите вашето мнение по темата.

Остави коментар