Е, лятото е тук, най-накрая! Аз лично не съм особено голям фен на жегите и в най-горещите часове предпочитам да сме вкъщи, на хладно, на климатик. За тези моменти обаче е нужно да измисля с какво да забавлявам децата и да изразходят поне малко енергия.

Вдъхновена от една любима мама, днес ще ви предложа няколко игри, с които да се забавляваме вкъщи през летните горещини. Някои от тях сме пробвали, други са в списъка на чакащите, но ще се изпробват скоро. Надявам се да ви бъде интересно и полезно. Останете до края!

  • Басейн на тераса – е няма как да не започна с това, все пак сме в сезона на басейните. Вземете си един малък и го напълнете с вода. След това пускайте малките рибки вътре и те сами ще си измислят какво да правят. Дали ще са игри с водни пистолети, балони, или изливане на наличната вода (това беше любимата игра на Йоан) малките винаги намират начин да се забавляват при наличието на басейн. Пуснете им няколко играчки, които няма да се развалят от водата и ви гарантирам поне един час в забава и игри. Вие спокойно може да си вземете някоя книга и нещо студено, и да се насладите на почивка. Аз лично си топвам краката в басейна и си чета книга, докато те си играят. Нашата тераса е на сянка и след 10:00 часа е идеална за басейна. Ако вашата е на слънце, един чадър ще ви спаси.
  • Пясък – ние имаме кинетичен пясък и Йоан много обича да играе с него. Използваме го отново на терасата, като го слагам в малък леген и той си играе както му харесва. Прави си фигурки, формички или само го пипа, но като цяло много му харесва. Терасата не е голяма, за това няма как да си сложим и пясъчник и басейн, но вие ако имате място, това ще e удар в десетката. Децата ви няма да искат да излизат навън (ако са като моите, де).
  • Игри с боички – и Йоан и Рали обожават да рисуват с бои. Имаме няколко различни вида акрилни или акварелни (не съм сигурна точно какви бяха) . Слагам Рали на столчето за хранене, а Йоан на неговата маса и им давам по лист хартия и бои. Доста време се занимават с тази дейност. Плюс е,че се измиват много бързо и лесно с вода.
  • Игра с вода и капачки – тази все още не сме я пробвали, но я видях в Инстаграма на една любима мама – Марго от Mommy ‘s secret world. Ако имате инстаграм, последвайте я. Самата игра е подходяща повече за мъници на възрастта на Рали (година, година и половина), но съм сигурна че и Йоан много ще му хареса. Наливате вода в един по – широк съд и слагате няколко малки капачки(от минерална вода примерно) вътре. Давате на детето цедка, черпак, лъжица или каквото се сетите като целта е с него да вади капачките. Чудесен начин за стимулиране на моториката и концентрацията.
  • Футбол – вкъщи това е на почит и от двете деца. Много обичат да ритат топка. С баща им се забавляват страшно много. Друг плюс е че доста се изморяват. Имаме доста широк хол, но вие ако нямате, винаги може да ползвате коридора.
  • Floor is lava – на тази игра играхме с Йоан като беше по-малък. Целта е да не стъпваш на пода. Как играехме – нареждах столове из хола, така че да стигнат до диваните. Започваме от кухнята и той скача ( с моя помощ) на всеки от тях, после скача на дивана, от там минава по края му и стига до другия диван, от него скача на одеяло на земята, което е и финала на трасето. Доста енергия хабеше в тази игра, защото това трасе го минавахме по няколко пъти. Включвахме и малка маса понякога, махах по някой стол, за да му е по-забавно (защото мама го пренася). Определено пак ще повторим тази игра като се върне от ваканцията. Сега е по-голям и ще му бъде още по-забавно.

За следващите няколко предложения ще ви се наложи да отскочите до някоя книжарница.

  • Книжка със стикери – това е едно от любимите занимания на Йоан, а скоро ще пробвам и с Рали. Сега има всякакви книжки със стикери, има и такива за многократна употреба дори. Дайте им свобода да лепят навсякъде, няма да има по-щастливи деца. Разбира се, избирайте такива, които лесно ще може да отстраните после. Може да видите книжките от поредицата “ Малкото зайче“ както и „Любопитното катериче“. В тях има стикери, има за оцветяване и са супер интересни за децата. Дават ги за възраст 2+, но с малко помощ и по-малките ще им е интересно.
  • Пластелин – с него развиват фината си моторика, въображението и връзката око-ръка. Ралица онзи ден за пръв път игра с такъв и доста ѝ хареса. Опита се да си хапне, разбира се. Той е безопасен, но все пак не се яде. Имаме два таа, като единия е от 2 години и все още нищо му няма. Не изсъхва когато е затворен в кутиите. Другия го взехме миналото лято от Пепко.
  • Печати – с тези готини печатчета се върнах в детството си, когато госпожата ни слагаше печати за добре свършената задача. И двете деца обичат да „удрят“ и украсяват с тях навсякъде. Взех ги от AliExpress миналото лято. 12 броя бяха за 4 лева. Все още мастилото им не е изсъхнало и си печатат все така добре. Нашите са с динозаври, но имаше много други видове.

Това са няколко идеи, които се сетих и които може да пробвате. Винаги може да си измислите ваши уникални игри.Ще е забавно да ги споделите с нас, и така да обогатим и допълним този списък. Ако имам много и интересни предложения ще направя нова статия, в която да ги включа.

Благодаря че останахте до края.

Ще се радвам да споделите с приятели този пост ако ви е харесал и е бил полезен!

Остави коментар