Здравейте, приятели!

Отдавна се каня да споделя с вас една от любимите ми торти – спанчената! Вкъщи се превърна във фаворит още от първото приготвяне. С мама решихме да пробваме, ей така без повод, защото не е нужен специален повод, че да си хапнем вкусна торта. В началото бях малко скептична, защото… ами има спанак в тази торта 😀 но колко съм грешала само.

След първия опит я записах в тефтера с рецепти, като сполучлива и след това я повторих за половинката на Ралица. Когато навърши 6 месеца не можеше все още да опита от нея, но тези дни отново ще я направя и тогава съм сигурна, че всичко ще си изяде! 😀 А сега, без повече предисловия, ето и нея – рецептата:

Необходими продукти:

за блата

  • яйца – 4 бр;
  • спанак – 200 гр. аз ползвах пресен, но ако нямате и замразен става;
  • брашно – 2 ч.ч.;
  • захар – 2 ч.ч.;
  • олио – 1 ч.ч.;
  • бакпулвер – 1 бр;
  • ванилия – 1 бр.

за крема

  • маскарпоне или крема сирене – 400 – 500 гр;
  • сладкарска сметана – 200 мл;
  • пудра захар – ¼ ч.ч.;
  • ванилия – 1 бр.

за сиропиране на блата

  • прясно мляко с малко мед.

Ако нямате пудра захар може да си направите с кухненския робот и обикновена захар!

Начин на приготвяне:

Разбивам яйцата със захарта на пухкав крем и добавям ванилията. Често ползвам течна и не слагам цялата опаковка, тъй като аромата е доста по-силен от този в пакетчетата.

След това в блендера или с пасатор (ако нямате блендер) пасирам спанака с олиото.

Пресявам брашното и бакпулвера.

Прибавям на части брашното и спанака към яйчената смес, докато се получи еднородна и пухкава смес за блатове. Цвета ще стане свежо зелено.

Взимам три тавички с диаметър 20 см, намазнявам ги добре и разпределям сместа в тях.

Пека на предварително загрята фурна на 160 градуса до готовност. За да проверите дали са готови боцнете блатовете а дървен шиш, клечка за зъби (неизползвана, нали! 😀) или нещо друго дървено, което имате под ръка. Ако клечката излезе суха, значи са готови.

Оставям ги да се охладят напълно, за да няма инциденти.

През това време си подготвям крема.

В голяма купа слагам сметаната със захарта да се разбият на пухкав сняг. След това добавям маскарпонето или крема сиренето и ванилията и отново разбивам, за да се получи еднородна пухкава смес.

За да сиропирам блата използвам прясно мляко с малко мед, за сладост, но ако не обичате много сладко, може да пропуснете меда.

И сега започва сглобяването на тортата.

Тъй като блатовете няма да са много равни, с нож може да ги заравните и трохите да използвате за украса на тортата.

Нареждам блат, сиропирам и слагам крем. Аз обичам да имам повече крем между блатовете, както и за измазване на тортата. След като е готова, с останалите трохи може да я украсите и да добавите други украси по ваш избор. Аз се ограничих само с трохите, защото не ме бива много в украсите, но и така си стана красива, а за вкуса няма какво да говоря.

Рецептата я видях в блога на Люси – Lussi’s World of Artcraft.* като промених някои неща.

Виж колко красива се получи – оставих няколко снимки най-долу.

Благодаря че сте тук!

Бон Апети и до нови срещи!

Някои от публикациите съдържат партньорски линкове към други сайтове. Ако натиснете върху някой от тях и направите поръчка в съответния сайт, аз може да получа комисиона за това. Вашите поръчки няма да се оскъпят, но ще помогнете на мен и на блога ми. За пълния списък със сайтове, на които съм партньор натиснете тук. Благодаря!

Абонирай се

 Абонирай се чрез тази форма, ако искаш да получаваш моите статии направо в своя мейл. Очаквам те :))

Остави коментар