Покрай децата понякога ми е трудно да си спомня, че освен майка съм и жена, и съпруга, и домакиня, и счетоводител, и хиляда други неща. На този етап от живота ми, да бъда „мамо“ ми е най-важно и най-хубаво. Но от време на време всеки има нужда да се откъсне от това, което е в момента и да си припомни какво е било.

В тази статия ще ви споделя малките неща, които правя за себе си, и които ми дават нови сили да бъда по-добра майка, жена и съпруга. По-добра версия на самата мен!

Понякога се учудвам колко малко е нужно на човек да започне деня си с усмивка и да е щастлив. На мен примерно ми е достатъчно да се събудя преди децата и да видя усмивките им като се събуждат. Това дава старт на един прекрасен ден. Или поне до след час, когато пак ще са ми вдигнали нервите до предела 😁

Имам няколко неща, които правя за себе си, които много ми помагат, да не загубя разсъдъка си. Ето ги и тях:

  1. Сутрешна и вечерна грижа за кожата на лицето ми – след втората бременност кожата на лицето ми стана ужасно проблемна. Постоянно имах големи пъпки, а наближеше ли онзи момент от месеца… положението ставаше трагично. Преди все си повтарях, че нямам време да си правя ритуали и чудесии, защото ме чакат други по-важни неща, но като видях в какво състояние е лицето ми бързо реших да взема мерки. След консултация с дерматолог, започнах да полагам правилни грижи за лицето си и тези 10 минути сутрин и вечер ме карат да се чувствам много добре.
  2. Отделям време да чета – толкова обичам да чета, а напоследък все не стигам до книга. Имам започнати няколко и все си казвам „Ето, сега децата като заспят ще взема да я довърша тази“ и винаги като заспят имам да свърша хиляда неща и забравям за книгата. В началото на тази година си поставих задача да прочитам поне по една книга на месец. Да, не е много, но когато мога чета и повече. И започнатите книги, вече почти са прочетени.
  3. Правя йога – това е нещото, което физически ме зарежда доста. От началото на годината с мъжа ми всеки ден гледаме да отделяме поне 30 минути на ден за йога. Канала който следим в YouTube има кратки 20-30 минутни видеа, които много добре ни действат. А и това, че го правим заедно е още един плюс.
  4. Оцветявам рисунки по номера – това е ново хоби, което страшно ме успокоява. Имам няколко картини вкъщи, върху които работя и много ми харесва. А и плюса е, че после имам уникални и свежи картини, с които да украся стените
  5. Гледам филми – това е нещото, което присъства сигурно в списъка на всеки. Когато заспят децата обичам да си взема нещо за хапване и да си пусна някой филм или сериал. За няколко часа пак съм си аз преди децата. Харесва ми това чувство.
  6. Излизане с приятелки – женските вечери са ми любими. Всички оставяме грижите и тревогите вкъщи и за няколко часа сме свободни, безгрижни и без проблеми. Опитвам се поне веднъж в месеца да излизам с приятелки, но честотата зависи и от много други неща. Дали децата са здрави, дали аз съм добре, дали мъжа ми има работа.

Това са основните неща, които правя за себе си и които ми носят нови сили и енергия за да бъда по – полезна, щастлива и продуктивна.

Ще се радвам да споделите и вашите ритуали за грижа за себе си.

Остави коментар