Здравейте, приятели!

Аз се завръщам тук след месеци липса, за да ви занимая с моята височайша особа и да ви кажа, защо така ви оставих без никакво обяснение.

А, и другата причина е – да си поговорим за обувки. Но не за обикновени, а за БОСИ обувки! Темата ми е много любима и интересна, а напоследък виждам, че и доста хора почват да се интересуват от това.

Започвам с това, защо ме хвана липсата тук. След цялото фиаско след нова година с болестите и чудесиите, все още не се бяхме оправили. Да ви кажа, горе долу от две седмици всички сме наред ( да чукаме на дърво, нали?!), но Йоан си е вкъщи все още. Аз започнах работа (отново след 5 години 😵‍💫) още средата на ноември. Времето ми минава супер бързо и понякога нямам време дори да хапна, но ми харесва. Покрай работата, продължавам да развивам своите хобита, които се увеличиха с още едно. Освен страницата ми за принтове и бебешки визитки, започнах курс по бродиране. Това ми се отразява супер, отпуска ме и мозъка ми си почива от всички други мисли и тревоги. Но все още не съм калила достатъчно нервите 😁

Та в свободното си време или играем, или правим упражнения, или принтирам, или бродирам и време за тук почти не остана, а дори не съм включила обикновените ежедневни задачи (добре, че мъжа ми върши доста неща из къщи). Но ми харесва да си водя Дневника, за да мога да следя развитието през годината(колко сме боледували, какво сме правили, какво ще правим). За това ще се опитам по-често да съм активна тук.

Сега започвам с една любима тема за мен – босите обувки.

Нека да започна с това, какво означава “ Боси” обувки – това са обувки, които ни позволяват да вървим и да движим пръстите на краката си, както когато сме боси. Основната им цел е развитие и поддръжка на здрави, силни и работещи крака. Основните характеристики на тези обувки са:

  • Широка, при пръстите обувка, която не ги сплесква, а им позволява да застанат в естествена, разперена позиция;
  • Напълно равна подметка – това означава, че няма повдигане при петата или по стелката;
  • Гъвкави – можете да свиете обувката на руло. Това позволява на крака да се движи свободно и естествено

В общи линии е това, ако и на вас ви е интересна темата, в интернет има много статии и сайтове свързани с нея. А сега да ви споделя и моя опит, и защо реших да преминем към такъв тип обувки.

Всичко започна с проблема на Йоан – когато го водихме на лекар той ни каза, че трябва да ходи бос възможно най-много, за да се развият правилно мускулите на ходилата. Повечето стандартни, анатомични, ортопедични и тем подобни обувки, често имат повдигане на петата, което прави мускулите лениви, защото по този начин ние не ги използваме напълно. Другия им минус е, че са супер тесни при пръстите и ги сплескват жестоко. Когато човек ходи бос, стимулира всяка една точка на стъпалото си, развива мускулите на ходилата и по този начин ги заздравява, пръстите са разперени(както трябва да бъдат) и това помага за по-добър баланс и правилна походка. Ето и нагледно пример – с обикновена обувка (снимката в ляво) и с боси обувки (снимката в дясно)

Това бяха обясненията на доктора и ни каза, ако можем да погледнем за т.нар. боси обувки. И аз като видяяях – и се започна ровене, следене, четене, кои са подходящи, кои не за нашите крака. И накрая се спрях на една по-изгодна БГ фирма, която тъкмо беше пуснала първата си боса серия за деца. Взехме за двамата по един чифт, а за себе си купих от един словенски сайт. Хора, мога да ви кажа, че това са най-добрите обувки, които някога съм слагала, ever! Краката ми са благодарни, че не ходят като в менгеме 😁 Покрай студените дни в началото на годината ми се наложи да си сложа старите, обикновени, тесни боти, е нямаше такава мъка. Краката почнаха да ме болят почти веднага. Като слушам как някой ми обяснява, че си купил боти на ток и били супер удобни,вече ми се иска да му кажа – ти не знаеш какво е удобство. Това пръстите ти да не са един върху друг всяка секунда, да можеш спокойно да се движиш в обувките си, без да те ограничава огромна подметка, и още, и още… не го заменям вече за никакъв ток, за нищо. Дори успях да убедя и мъжа ми да ги пробва. Тези дни ще пускаме поръчка за пролетни кецове. Ще ви споделя в следващ пост какво сме избрали за нас и за децата. По темата имам много да кажа, но ще стане много дълго, за това ще направя нов пост тези дни, за да обсъдим по-подробно.

Ако искате да научите повече и да си купите за пробва такива обувки – вижте Фейсбук групата Barefoot shoes Bulgaria. Аз вече няколко пъти съм взимала за Рали от там обувки – тя приходи с боси и като ѝ слагах конвенционални не ги искаше. И децата свикват бързо с хубавото. В следващия пост ще ви споделя и какви обувки съм взимала за нея от прохождането до сега.

Ако ви е интересно и искате да видите и другите ми хобита може да го направите във Фейсбук –

Малката Принтарка и Kris’s Stitch или

в Инстаграм – malkataprintarka и krisstitch2024 Благодаря за търпението, обещавам да си заслужава чакането!

Остави коментар