Здравейте приятели!

Днес ще споделя с вас какъв е режима на Рали ( вече на година и 4 месеца), с какво се промени рутината ни, как заспива и какво ни предстои като промени в следващите седмици. Тъй като в момента сме на почивка и промени в режима няма да се приемат много добре, ще изчакам да се приберем вкъщи и тогава ще действаме.

Вече имам статия за съня на новородено бебе, за това реших да споделя какво се промени в рутината и съня на Рали от тогава, до сега. След няколко дни тя ще стане на 16 месеца (година и 4 месеца) и все още има две дремки през деня. Към момента съня ѝ е следния:

 • Събуждане 6:30 часа
 • Първа дрямка 10:30/11:00ч до 11:00/11:20 часа
 • Втора дрямка 14:00/14:30ч до 16:00/16:30 часа
 • Нощен сън 20:00/20:30

Някой път се случва да пропусне първата дрямка (особено тук, където има толкова неща за правене) и тогава заспива към 12:30/13:00ч и спи до 15:00 часа.

До скоро имаше събуждане за мляко през нощта, но от близо месец се отказа от него и вече спи по цяла нощ. С баткото аз действах и го отбих на година и 3 месеца, но тя сама се отказа също на година и 3 месеца ( просто спря да се буди). След като се приберем от почивката смятам да ѝ “ помогна“, да махне първата дрямка, защото интервала между нея и втората става много кратък и дневния сън ѝ идва повече. Мисля да измествам по малко часа на заспиване, така че да стигнем до момента, в който ще заспива към 12:30/13:00ч. И обедния сън да стане от 13:00ч до 15:00ч. Да видим дали ще успеем и как ще се държи тя. Вече я усещам, че може да мине на една дрямка, но тъй като сега сме в постоянно променяща се среда и всеки ден е различен, рутината ѝ дава някакво спокойствие.

Като стана дума за рутина ето и как се промени тя :

 • Къпане/миене
 • Слагане на чиста пелена
 • Обличане на пижамата
 • Миене на зъби
 • Казва чао и целувка на тате и бате
 • Слагам я в кошарата
 • Чета приказка
 • Пускам зайчето с което заспива (да ѝ пее приспивни песнички или бял шум)
 • Оставам до леглото докато заспи.

Цялото време за подготовка до момента на четенето, ми отнема около 15 минути.

След като се приберем ни предстои промяна в начина на заспиване. Усещам вече, че като съм в стаята тя почва да се разсейва и да иска да си играем, за това смятам да ѝ помогна, да се научи на самостоятелно заспиване. Все още не съм решила кой метод ще използвам, но може би ще се спра на “ Метода на стола“. Видях го в Тик ток ( да, ужасна майка съм, взимам идеи и съвети от някакви странни хора в още по-странна социална мрежа). “ The chair method“ както се води на английски се състои в следното:

Първата вечер сядам на стол близо до леглото ѝ ( така две или три вечери). След това местя стола в средата на стаята отново за няколко вечери. После слагам стола до вратата за няколко вечери и накрая сядам извън стаята, но да може да ме вижда. Накрая отивам в другата стая и чакам да видя дали ще плаче. Ако се разплаче, гушвам я, но не я взимам от кошарата. И така докато свикне, че мама може да не е в стаята, но ако има нужда от мен, ще ида винаги. Към момента също не я вдигам от кошарата. Щом ѝ кажа “ Лека нощ“ повече не излиза от там.

Преди заспиваше върху мен, но затоплянето на времето ѝ повлия сама да поиска да спи в леглото си. Та мога да кажа, че и на това сама се научи.

Другата голяма промяна, която предприех е, че вече спи в детската стая с брат си. Това мина без проблеми и от раз започна да спи там. Без приспособяване, без будене.

Доста неща се промениха за последните месеци по отношение на съня и предстоят още. С течение на времето ще споделя с вас как върви процеса.

Надявам се, че съм ви дала някои идеи, ако и на вас ви предстои нещо подобно. Ще се радвам да споделите и вашите идеи и начини за преминаване през тези периоди.

Остави коментар