Здравейте, приятели!

Темата на днешния пост е продължение на този. Там съм ви разказала в основни линии какво са босите обувки. Тук ще ви разкажа повече за това, как да премерите правилно крака, така че да ви паснат идеално. Също така ще споделя кои модели избрах за нас, за пролетно-есенния сезон. Останете до края – ще е интересно.

Започвам с това какво са босите обувки – на прост език, това са обувки, които са направени така, че да имитират бос крак. Нямат повдигане на петата(за разлика от повечето конвенционални обувки), широки са при пръстите като им позволяват да заемат естествената си разперена позиция, гъвкави по ширина и дължина (може да се свият на руло) като по този начин позволяват на крака да се движи свободно. Конвенционалните обувки често имат повдигане на петата, което пък не позволява мускулите да се развиват правилно (прави ги лениви) и за това рязкото преминаване към боси обувки (без упражнения за трениране на краката) може да доведе до дискомфорт при някои хора. Това е информация, която съм чела и със сигурност не е лекарски съвет(защото, нали- не съм лекар 😁) за това, прочетете и вие, ако ви е интересно. Също така се консултирайте с ортопед. Лекаря при който водим Йоан ни препоръча да ходи бос възможно най-много, за да тренира мускулите си. Препоръча и да носи боси обувки в комбинация с упражненията, които прави. Напоследък забелязвам как доста майки в социалните мрежи споделят, че купуват обувки с подсилена пета, за да можело да се придържа глезена и да се развива уж правилно ходилото, но лично аз, както и нашия лекар не е съгласен с това твърдение. Повдигането и подсилването на петата няма да направят по – стабилен крака, най-много да направят мускулите по-лениви. Всички тези ортопедични обувки са приети маркетингов трик. Мнението на всички лекари, които сме посещавали е че най-доброто за детето е да се научи да ходи босо и да ходи възможно най-много така. Но да не се отплесвам,че тази тема ми е болна. Много мога да говоря 😁

Да се върна към обувките – не е важно да си купим просто боси обувки. Важното е да си купим правилните боси обувки, защото ако си избираме само на външен вид ще се окажем с неудобни и скъпи обувки, които няма да може да носим.

Босите обувки могат да бъдат за тесен, за широк,за нормален крак. Могат да бъдат за крак с тънък и широк глезен, с висок и нисък свод. Първо трябва да определите вашия крак какъв е.

А това най-правилно става като вземете един лист бяла хартия, сложите го до стената и стъпите върху него, като петите ви да опират в стената. След това молите някой да дойде и да очертае краката ви. Важното е да сте стъпили с цялата си тежест равномерно разпределена, за да стане точно измерването. А също така и да сте боси, не с чорапи. Другото важно нещо – винаги мерете и двата крака! Защото доста често има някаква разлика между двата. В този случай купувате обувка по размера на по-дългия/широкия крак. След като имате очертани крачета – взимате метър и мерите дължината от петата до върха на големия пръст, а ширината по най – широката част на ходилото. Това са вашите мерки. За да са ви комфортни и да не ви стягат обувките, добавяте поне 1.2 см към дължината и 0.5 към ширината. Ще ви дам пример – моите крачета са 24/9см. Обувките които си купих са с вътрешен размер на стелката 25.5/10см и се чувствам чудесно с тях. Когато се опитах да си набутам крака в стари боти ( за един повод ми трябваше по-официална обувка) чувството беше все едно съм си сложила крака в менгеме. Ужасно 😁

Децата и те са с боси обувки вече няколко месеца. Но всъщност Рали проходи с такива. И когато ѝ обух едни други обикновени, отказа да стъпва с тях и искаше да ги маха. До сега е слагала едни на Адидас, но те са по-широки при пръстите и нямаше чак толкова протести, и едни други от Декатлон които се водят barefoot friendly. Всички други обувки са ѝ били боси. Йоан започна да носи такива от края на миналата година. И много ги харесва. Казва че са много удобни. Като си обу пролетните кецове, не искаше да ги сваля. Това говори достатъчно!

Единствения минус е, че са доста скъпи. Но предпочитам да дам повече пари за такива обувки, отколко за супер тесните и твърди на някои известни марки. Но да ви кажа, китайците са помислили и за тази ниша, защото в сайтове като AliExpress и Shein има доста бюджетни боси обувки. Пролетните на всички нас са от AliExpress. Дойдоха супер бързо, много добро изпълнение и цената им е супер. Детските бяха по 30 лева, моите и на мъжа ми бяха по 50 лева.

Сега ще кача и снимки на обувките, да видите че са и красиви.

Това са на Йоан

Тези са на Ралица. Тя сама си избра този цвят 😁

Имаше и розови, но като по чудо избра тези.

Това са моите

А тези на мъжа ми.

Друг сайт от който поръчах есенните ми боти е barefoot.hedvika.sk а модела, който взех е на Froddo.

Друго не се сещам какво мога да ви кажа. Ако ми хрумне нещо, което съм пропуснала ще допълвам този пост. Ако вие имате някакви въпроси, питайте на воля.

Благодаря ви, че прочетохте този пост. Ще се радвам ако и вас съм запалила по тези обувки.

До скоро!

Остави коментар