Здравейте приятели!

Тъй като вече ноември дойде, чувам как Марая почва да пее любимата песен на милиони. И това означава, че скоро идва най-хубавото време от годината – Коледа! Юпиииииии. (В случай, че не сте разбрали – луда съм на тази тема).

А освен всичко друго, Коледа е и време за подаръци. В този и няколко следващи поста смятам да събера идеи за коледни подаръци за деца, бебета, майки, бащи. Надявам се това да ви бъде полезно!

Първия пост по темата с коледните подаръци ще бъде на тема деца и по-точно детски книжки. Ще споделя, кои са любимите вкъщи. Останете до края и се насладете!

Книги на коледна тематика:

 • Приятел за Коледа -една много мила и уютна книжка. Разказва се за приятелство, Коледа, и две сладурски котета. Това е и една от най-любимите книги на Йоан. А вече и на Ралица, тъй като тя е луда по котки. Само като види корицата и ляга за да я чета (да, четем коледни книги още от сега 😁).
 • Коледа в Булербюн – тази книжка е на писателката Астрид Линдгрен. Разказва за традициите по време на коледните празници в малкото селце Булербюн. Много зимна и топла атмосфера ни създава.
 • Зимни приказки от цял свят – това е един сборник с много приказки. Вътре има “ Снежната кралица“, “ Лешникотрошачката“, “ Снежанка“ и други зимни приказки, които ще ви стоплят в дългите нощи. Йоан беше нетърпелив за да изслушва всяка приказка до край миналата година, но тази вече се заслушва доста повече в дълги приказки и смятам, че ще са му интересни.
 • Патиланци на пързалката и Патиланци Първи сняг – любимия на Йоан, Патилан се завръща с две щури зимни приключения. Смях, веселби и баба Цоцолана, гаранция за малко смях преди сън, а и не само.
 • Пипи организира похищение на коледна елха – любимата ни героиня – Пипи дългото чорапче се завръща за поредната щуротия – този път ще похищава коледна елха.
 • Коледни подаръци – авторът на тази уникална книга е Дейвид Личфийд. Разказва за магазина, за коледни играчки на Братя Калус. И как малкия Ник, спасява Коледа за всички в техния град.

Имаме още доста книжки на коледна тематика, но това са тези, които за момента са най-четени вкъщи. Набелязала съм още няколко, но за тях друг път. Ако искате да зарадвате децата с някоя красива коледна книжка, погледнете този списък. Със сигурност всички книжки си струват.

Други книги:

В тази част съм включила предимно сборници с няколко приказки, които имаме вкъщи и Йоан много харесва.

 • 52 български приказки с любими приказни герои – по една за всяка седмица от годината. Но при нас никога не е само една за вечерта, та какво остава за седмица. Вътре ще срещнете познати герои и приказки като Лисицата и Косе Босе, Хитър Петър и Настрадин Ходжа. Приказките са кратки и лесно се възприемат от децата, а също така пораждат много дискусии, особено за старите думи в нашия език, които вече почти не се използват.
 • Най-хубавите класически приказки за момчета – в нея ще намерите любимите приключения на Питър Пан, Пинокио, Аладин и други. В момента съм в издирване на същата книга, но с приказки за момичета. Надявам се да успея да я намеря за Рали.
 • Пипи дългото чорапче – тук включвам цялата книга с всички разкази, а не отделните малки книжки, които са само с една история. Йоан много харесва Пипи и се заслушва много в историите. Голямата книга е с по-малко илюстрации (аз имам вариант от нашето детство, новите не знам как са), а единичните истории имат повече и те в началото го запалиха по този любим персонаж.
 • Приказки за лека нощ – тази книга е на издателство Фют и вътре са поместени няколко приказки за различни животни и техните приключения. Например как Тигърчето се научи да плува или Зайко видя света извън оградата на техния двор, как Катеричето и Лисичето отидоха на ваканция през зимата и си изкараха чудесно. Интересни и кратки истории, за нетърпеливи мъници.
 • Невероятната книга за космоса – Маури Кунас пише много интересно и различно от повечето детски автори. Неговите книги са различни от към текст и илюстрации. Тази специално се разказва как един клас от бъдещата 3001 година отива на екскурзия в Космоса. Децата научават нови и интересни факти за нашата Слънчева система и се забавляват с пътешествениците.
 • Пъстра книжка – издателство Миранда имат едни от най-красиво илюстрираните книжки, които съм виждала. Може би съм малко пристрастна, тъй като това са книжките с които съм отраснала. Същите герои, същите рисунки. Със сигурност има какво да се види и прочете в тази книга.
 • Работна мецана – моя любима книга от детството. Издателството отново е Миранда, а за самата книга няма какво да ви кажа. Тези които са я чели знаят, а тези които не са – моля ви, прочетете я. Ще има да си я препрочитате. А и на децата толкова им хареса, защото е в рими. Йоан след третото прочитае я знаеше наизуст.
 • Патиланско царство – още една книга от детството ни. Всички с удоволствие и малко завист четяхме за приключенията на Патиланчо и неговата дружина Патиланци. Как искахме и ние да сме част от нея. Да обикаляме по планините и поляните, да се забавляваме с приятели без да се притесняваме. И всъщност, сега като се връщам назад в мислите си, осъзнавам че сме имали всичко това, но тогава просто сме били много малки, за да го разберем. Сега като чета книгата на Йоан, виждам че и на него му харесват историите, но си мисля, колко жалко, че няма да може да изживее това, което аз имах като дете. Тази свобода и безгрижие. Но всяко поколение си има своите предимства и недостатъци. Това е тема на друг пост, да не се отплесвам.

Мога да продължавам още и още, защото вкъщи книгите са тройно повече от играчките. За момента стига толкова. Надявам се, че съм ви дала идеи за стойностни коледни подаръци, за четящи дечица. Аз ще продължавам да се оглеждам за нови и интересни заглавия, които да добавя към библиотеката ни.

Благодаря ви, че сте тук и че ме изчетохте до край. Надявам се, да съм дала идеи и да съм улеснила поне малко процеса по избор на подаръци, не само за Коледа.

До скоро!

Остави коментар