Здравейте приятели!

Пак съм липсваща напоследък, но от заглавието може да добиете представа какво правих в последния месец и повече. Човек като влезе в омагьосания кръг на болестите, не се измъква докато не са се изредили поне двама от домакинството. При нас бяха всички, но с мъжа ми се разболяхме по различно време, та все имаше поне един адекватен, който да поеме грижите за другите.

Както знаем всички, смяната на сезоните носи освен красота и много вируси. А имате ли дете в детска градина, ясла или училище, със сигурност знаете за какво говоря. Ще споделя как се разви последния месец при нас.

Лятото беше спокойно, щастливо, безоблачно и почти безболестно ( 😁 знам, че няма такава дума), но както всичко хубаво и то свърши. Вихрушката на вирусите ни завъртя съвсем неочаквано, защото Йоан дори не беше почнал градина. Една вечер точно преди заспиване Ралица взе да кашля. Сериозна, дълбока кашлица, която ѝ пречеше да заспи. Преди това целия ден си беше супер, нито сополи, нито температура, нито отпадналост. Никакви симптоми, че ще ни връхлети първия от многото есенно-зимни вируси. На следващия ден я заведохме на лекар и хоп – заповядайте един бронхит. От там лечение предписано от педиатъра и ходене по лекари през два дни, за да я наблюдават. Мина за около две седмици. Йоан не успя да пипне нищо от нея. Поне това беше добрата новина. Аз от друга страна започнах да усещам болки в гърлото и запушен нос. Тъй като избягвам до последно да ходя на лекар (не бъдете като мен!) си самоназначих капки и спрей за гърло (такъв с невен и прополис при нас винаги върши работа). Гърлото ми мина доста бързо, но носа ми продължи да е запушен, а и за капак на всичко очите ми започнаха да парят и сърбят. Алергията ми се върна с пълна сила, точно когато Йоан тръгна на градина. Изкара три дни и на четвъртия сутринта беше с температура. Три дни поддържа постоянна 37.8 и беше като парцал. По цял ден лежеше и не искаше нищо. След като мина температурата, дойде кашлицата, оказа се че не го в подминал вируса на Рали, просто е „изчакал малко да се успокоя, за да нападне “ 😁

Хайде и при него бронхит и две седмици вкъщи. Тъкмо се оправи и почти беше готов за градината, Ралица се събуди отново със сополи и кашлица – отново на лекар, отново лекарства. Горката пи два антибиотика в рамките на няколко седмици. Борихме се до последно да не се налага и трети, за това лечението се проточи почти две седмици и половина.

Най-накрая спря да кашля… за около три дни. И отново сополи, но поне само това. Бистри, течни сополи, които след консултация с педиатъра борим само с инхалации с физиологичен разтвор. И към днешна дата е почти излекувана. Но не искам да казвам нищо, защото като нищо пак някой ще се разболее.

Оплаках се едно хубаво, а сега да ви споделя какво правя при първи симптоми на болест при децата. Надявам се да помогне и на вас.

При Йоан:

Тъй като той вече е голям, като забележа че нещо не е наред започвам с увеличаването на плодовете и зеленчуците, както и на витамините които приема през есенно-зимния сезон. Давам хомеопатия, витамин Ц, пробиотик и витамин Д. Ако вече положението отива със сигурност на разболяване – взимам от аптеката няколко противовирусни прахчета. Инхалациите са нещо задължително при него, когато е болен по няколко пъти на ден само с физиологичен разтвор, а ако е предписано от лекар и друго. Като превантивна мярка, която при него доста добре действа, прави инхалации всяка вечер след градина. Това го правим по препоръка на лекар вече втора година и да ви кажа, миналата зима имаше разболявания, но те бяха по – кратки и доста по – леко протичаше всичко. Ясно ми е, че организма расте и имунната система се развива доста повече, но мисля че тези усилия от наша страна също помагат доста.

При Ралица:

С нея ми е все още трудно, защото каквото и да направя почти никога не успявам да пресека развитието на болестта.

Основните неща, които правя са прием на много плодове и зеленчуци, отново витамини под формата на сироп, витамин Д, хомеопатия и ако нищо не помогне противовирусни препарати. При нея почти винаги всичко започва от носа с бистри течни сополи които първия ден не спират да текат. Нослето ѝ става червено и се разранява много от бърсането, затова (отново по препоръка на лекар) капвам по две капки Фенистил във всяка ноздра. Той намалява „теча“ и така може да поспи няколко часа без да ѝ се стичат сополи.

Тази тема е безкрайна и всяка майка се е сблъскала или тепърва ѝ предстои да се сблъска е нея. Надявам се да прочетете този пост и да се успокоите – Не сте сами! Всичко минава!

П.С. още не бях завършила писането по темата и ме хвана отново някакъв вирус… Няма начин! 😂

Ще се радвам да споделите вашите трикове за здрави деца през вирусните сезони.

Благодаря ви, че сте тук!

Бъдете здрави!

Остави коментар