В момента сме в този период от годината, който не ми e особено любим. Жега, жега и пак жега. Преди да стана майка не ми пречеше чак толкова, защото излизах сутрин по хладно и вечер се прибирах бързо и пак на хладно. Избягвах да съм навън през деня, освен ако не е нещо наложително.

Но както знае всеки родител, децата появят ли се, наложително е всеки ден да се излиза, че дори и по няколко пъти.

И двете ми деца са родени в по-студената част от годината (ноември и март) и съм много благодарна, защото не се чудех как за бога да ги обличам за разходка навън. С летните бебета ми изглежда доста по-сложно, особено ако живеете с бабите под един покрив.

Миналата година Рали беше много малка през лятото – 4-5 месечна. Основно я извеждах по боди и памперс или някоя рокля. Виждах малки бебета навлечени с ританки и дълги бодита – на температури от порядъка на 35-36 градуса. Но няма да се отплесвам от темата, която искам да засегна днес.

Провокирана от доста обичайната гледка напоследък, а именно – спящо бебе и количката покрита с пелена, или крачетата завити, реших да споделя моята, а и тази на няколко лекари гледна точка по въпроса.

  1. Може би повечето родители не знаят, но е доказано, че температурата в бебешката количка е по-висока от тази на околната среда поне с 5 градуса. Това значи, че ако вън е 20 градуса то в коша е поне 25.
  2. Тъмните колички привличат повече слънчевата светлина и се нагряват повече.
  3. Бебетата и децата се терморегулират през крачетата.
  4. Като покриете коша на бебето, дори и с най-тънката пелена, съществува реална опасност от прегряване, защото така се спира циркулацията на въздуха в коша. Също така се увеличава температурата вътре. Прегряването при бебета може да доведе до сериозни последици.
  5. Дори и само покриването на крачетата може да предизвика прегряване, защото като ги завием, пречим на тялото да регулира температурата си.

И двете си деца не съм завивала, нито съм покривала кошовете им. Не смятам че на температура от 26-27 градуса може да настинат.

Ето и няколко идеи какво да правите, за да не прегреете и вие, и бебето:

  • Ако искате да направите сянка на бебчето си, вземете си допълнителен сенник или чадър за количка. Аз ползвах сенник, защото ми беше по-удобен от чадъра.
  • Избягвайте да излизате в най-горещите часове от деня. Ние, например, лятото излизаме сутрин рано и до 11:00 часа сме се прибрали. След това игрите продължават вкъщи и след обедния сън излизаме чак към 18:00 часа, за около час.
  • Давайте течности на бебето/детето, вие също приемайте повече, за предпочитане вода. Когато беше малка, Рали отказваше да пие вода, за това през лятото я кърмех по-често. Сега вече пие вода, като че ли цял живот не съм ѝ давала и по време на разходките винаги имам шише за нея, за Йоан и за себе си. Добре че е количката, да ги носи.

Наслаждавайте се на летните разходи и моля ви, моля ви, НЕ ПОКРИВАЙТЕ КОЛИЧКАТА НА БЕБЕТО СИ!

Остави коментар