Всички сме чували прословутата и лично една от моите “ любими“ фрази – Спи, докато можеш, защото като се роди детето… „. Е с първото ми дете се оказа вярна. През деня нямаше проблеми, спеше си в количката, в леглото. Бебе мечта! И така няколко месеца. Дойде регресията в 4-ти месец и всичко отиде под ягодите. После дойде тази в 8-ми и нещата още повече загрубяха. Основната ни грешка с него беше липсата на режим. Да, имаше си едни часове за сън през деня, които горе-долу бяха еднакви всеки ден, но нощното спане беше кошмар. Отнемаше ми по час и нещо да го приспя, будеше се често, а след 7-ми месец започна да се буди към 2:00-3:00 през нощта да си играем. И така доста често осъмвахме в игри. Хората стават за работа, ние лягаме. Беше кошмар.

И така до година и три месеца. Когато започна да спи по веднъж през деня и да ляга по едно и също време вечер. Нощните ставания изчезнаха, но приспиването по час остана. Тогава открих Йоана и блога ѝ „Мамо, спи ми се“. Взех някои идеи от нея и всичко се оправи. Тогава си казах, че ако имам второ дете, започвам с режима още от първия възможен момент.

И така няколко години по-късно в един студент мартенски ден на бял свят се появи нашето цвете – Ралица.

В момента, в който се прибрахме вкъщи и аз дойдох на себе си, започнах да прилагам някои от съветите на Йоана. Закупих си нейния курс „Съня на новороденото“ и всичко лека-полека си дойде на мястото.

Започнах с най-простите стъпки, които при някои се оказват доста трудни.

Първото и най-важно беше да следя за интервалите на будуване отговарящи за нейната възраст. През деня я излагахме на светлина възможно най-много, а вечер затъмнявахме, за да може да си изгради правилна представа за ден и нощ. И основното нещо, което ни липсваше при Йоан беше рутината преди сън.

При новородените тя трябва да е възможно най-съкратена, за да може бебето да се отпусне, но не и да се преумори.Нашата рутина беше кратка и към този момент ( на година е госпожицата) е същата, а именно:

  1. Къпане/миене;
  2. Слагане на нова пелена;
  3. Въздушни бани* – много са полезни за малките човечета. За да може кожата им да подиша;
  4. Слагане на пижама;
  5. Слагане на спален чувал (през лятото спи само с тениска);
  6. Приглушаване на светлината;
  7. Шише с мляко/кърмене.

Започнах да изпълнявам тези стъпки от първия месец. Отне ѝ няколко дни (или една седмица), но след това знаеше, минат ли тези стъпки е време за дълъг сън.

Рутината дава спокойствие на бебетата, а това за тях е много важно.

Резултатът от почти година прилагане съветите на Йоана е – спящо бебе, спящ батко и спящи и доволни родители.

Само да спомена, че това не е платена публикация или реклама, а просто моя опит.

Цял живот ще съм благодарна на Йоана за помощта, която дава.

И да, сънят с новородено не е мираж. Но изисква много време и старание от наша страна.

*въздушни бани са моментите, в които оставяме бебето голо, за да може кожата му да подиша . Да поседи, да порита, да се забавлява. Разбира се съобразяваме температурата в стаята.

Ще се радвам да споделите, ако съм помогнала дори малко за по-добрия сън на вас и вашето бебе.

Остави коментар