Ако случайно имате път към нашия не много малък град и се чудите къде да идете и какво да видите, тук ще ви дам няколко идеи за кратки разходки през уикенда или когато ви е скучни и искате да посетите нови и интересни места.

Ако за пръв път посещавате нашия град и искате да се посветите на религиозен туризъм или просто да разгледате красиви църкви и параклиси сте на точното място. Наричат Асеновград малкия Йерусалим, защото има над 30 църкви, около 200 параклиса и 4 манастира. А в самият град има над 10 църкви и 50 параклиса.

Ако сте с кола може да се отбиете до Бачковския манастир, който е на около половин час път от града. Посещаван е от много хора всеки ден, а уикенда е малко пренаселено. Ходили сме сами и с Йоан, но определено не е място за малки деца, особено в почивните дни. Има много навалица. Има интересни птици, които може да разгледате и винаги привличат вниманието на малчуганите. Ако нямате много време и сте с деца може би се ориентирайте към някои от другите манастири в близост.

На няколко километра от града се намира Горноводенски манастир Св. Св. Кирик и Юлита. Сгушен е в планината над квартал Горни Воден и е много красив. От него се разкрива гледка към околностите и Пловдив. По пътя има места, където може да си направите пикник, а вътре в самия манастир има животни, които децата да разгледат. Ние ходихме края на пролетта и началото на лятото, времето беше доста топло и се радвахме на пауните. Манастира е много красив и за семейства с деца е по-добрият избор, няма толкова хора, има повече животни, които да гледат малките, както и бонус места за пикник по пътя към него.

В самия град може да посетите църквите Св. Георги, Св. Атанас, а църквата където кръстихме Йоан е малка, но много красива и със сигурност си заслужава да се види – Св. Иван Рилски. Хората се грижат много добре за нея и от ранна пролет, чак до късна есен в двора ѝ е истинска красота.

Асеновата крепост също е на няколко километра и по пътя се откриват чудни гледки към Асеновград, а хората казват, че в ясно време може да се види Стара планина. Крепостта не е подходяща за много малки деца, защото вътре е доста каменисто и хлъзгаво, но ако сте сами определено ѝ отделете един следобед. А малко по-надолу от нея в гората се е сгушил един прекрасен параклис Св. Атанасий. Йоан страшно много му хареса там. По пътя видяхме много насекоми, а това че доста стълби водят до него си е чист бонус за децата. Моето поне обожава стълби и му беше много забавно там.

Спирам с църквите, че няма да ми стигне времето да ви разказвам за тях.

Из града няма много места, които да посетите. Но природата около него е много красива. Ако тръгнете по централната улица, минете през парка на Христо Ботев и стигнете до края на улица Асенова крепост, ще стигнете до една от красивите горички край града. Там има обособени места за пикник, люлки за децата(които не бяха в много добро състояние последния път), както и река в близост, където децата да хвърлят камъчета. От другата страна на реката се намира местността Метоха, от там се открива много хубава гледка към града, а по залез там е много красиво.

Ако останете в градската част, може да посетите Историческия музей, който е точно в центъра на града до старата община и Туристическия информационен център.

Може да посетите Етнографския музей както и старинното училище Св. Георги.

Голям интерес предизвиква и Палеонтологичния музей с града, който може да се похвали с голям скелет точно в преддверието.

На кратко возене с влак се намира и Музей на Авиацията Пловдив. Вътре може да се разгледат реставрирани самолети и изтребители от военновъздушните сили, както и пътнически самолети от времето на социализма, совалката с която са излетели в космоса първите български астронавти както и много други интереси и любопитни неща. Мястото е супер лесно за стигане и достъпно с детска количка, а и возенето на влака си е още една емоция за малките човечета. Музеят е разположен в полето и за това там става доста ветровито. Имайте го предвид като планувате посещение, носете си нещо връхно, а ако сте с количка може и дъждобран, който да предпазва бебето от вятъра. Ние ходихме през месец май и беше доста ветровито, но оцелихме слънчево време и не беше много студено. Ако ходите лятото задължително шапки и слънцезащитна, както и течности.

Мисля че за сега стига толкова идеи. Скоро ще направя още една такава статия и ще включа това, което остана. Ако ви харесат идеите и решите да посетите някое от местата, ще се радвам да споделите. Ако ме следвате в социалните мрежи, може да ме тагвате на снимките от посетените места.

До скоро и целувки!

Остави коментар